Новото депо за отпадъци при село Стожер започва работа от 1 март
Новото депо за отпадъци при село Стожер започва работа от 1 март / Дарик Добрич, архив

Регионалното депо за отпадъци при село Стожер започва да функционира от първи март, съобщават от община Добрич. От тази дата там ще започне приемането на отпадъци от територията на общините, включени в обхвата на регион Добрич. От същата дата депото при село Богдан се затваря и там отпадъци няма да бъдат приемани.

Новото депо включва съоръжения, инсталации, площадки за третиране, рециклиране и обезвреждане на неопасни отпадъци. То ще обслужва всички общини в Добричка област и шуменската Никола Козлево.Дейностите по неговата експлоатация ще бъдат изпълнявани от консорциум "РСУО – Добрич".

Строителството на регионалното депо при село Стожер е основния инфраструктурен обект от проекта "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич", финансиран по оперативна програма "Околна среда". Общата стойност на проекта е 38 877 375 лева. Сумата на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 36 933 506 лева. Собственото участие на деветте общини партньори по проекта, които ще ползват регионалнтоо депо е 1 943 868 лева.