На Йордановден вадят Богоявленския кръст в Балчик, Шабла и Каварна
На Йордановден вадят Богоявленския кръст в Балчик, Шабла и Каварна / Община Балчик - архив

На днешния християнски празник Богоявление / Йордановден/ по традиция и в морето в Добричка област ще бъде хвърлен Богоявленският кръст.

В Балчик церемонията по хвърляне на кръста ще се състои пред Морска гара. Празникът започна в 8.00 часа с Утринна Златоустова литургия и Велик водосвет в храмовете „Св.Георги" и „Св.Петка". От 11.30 часа ще започне Литийно шествие към морето. Специален гост за празника в Белия град ще бъде областният управител на Добрич Желязко Желязков.

Честванията за Йордановден в община Шабла започнаха в 9.00 часа, с празнична Света литургия в храм „Св. Харалампий". По стара традиция куражлиите от Шабла и с. Крапец,  ще се гмурнат във водите на Черно море, за да извадят Светия кръст. Ритуалите започват от 11.30 часа на къмпинг „Добруджа" и от 12.00 часа на плажа в с.Крапец. От 12.30 часа във Военното поделение в Шабла ще се състои освещаване на военните части и бойните знамена на поделението и молебен за здраве на българското войнство.

В Каварна Богоявленският кръст ще бъде хвърлен в морето пред Буна №2. Преди това в каварненския храм „Успение Богородично" ще бъде отслужена Богоявленска литургия.