Министър Ангелкова се срещна с туристическия бранш от област Добрич

/ Областна администрация-Добрич
Министърът на туризма Николина Ангелкова бе в Добрич и проведе среща с представителите на туристическия бранш и местните власти от областта.

Министър Ангелкова откри изложението „Уикенд туризъм“ в Русе

На срещата присъстваха областният управител Красимир Кирилов и народният представител Даниела Димитрова. Пред бизнеса министър Ангелкова обяви, че се работи индивидуално с всеки от входящите 10 основни туристически пазара за страната ни, като усилията са насочени за задоволяване на специфичните потребности след анализ на профила и интересите на туристите от всяка държава.

Тя припомни, че са разработени 27 дестинации - 8 културно-исторически, 12 винено-кулинарни и 7 спа, с които се цели както разширяване крилата на активните летен и зимен сезони, така и популяризиране богатствата на регионите и подкрепа на местните власти и бранша.

Стремим се да насърчим посещенията на фестивалите и туристическите атракции, поясни министър Ангелкова и добави, че област Добрич е включена във всичките три тематични дестинации.

Министърът бе категорична, че летният сезон е ключов за бранша и сподели, че към момента се отчита спад на ранните записвания с 2-3%, като добави, че с около 13 на сто по-малко са очакваните полети за летище Варна.

За преодоляването му е стартиран анализ, за да се определят мерки за привличане на повече чартърни полети в крилата на сезона. Сред вече предприетите действия са постоянните разговори с големите туроператори като „Томас Кук“ и ТУИ, които оперират на почти всички туристически пазари.

Министър Ангелкова: Разработваме стратегия за балнео и СПА туризма, потенциалът на Родопите е огромен

Тя изрази надежда, че независимо от по-слабите записвания на пазари като Германия и Русия, спадът ще бъде компенсиран и ще се достигне ръстът от миналата година, тъй като по предварителни данни има ръст на записвания с по над 10 и повече на сто на ранни записвания от Украйна, Франция, Великобритания, Чехия и Полша.

По последната информация от НСИ, с 4,1% се увеличават приходите от нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла в периода януари – март 2019 г. спрямо същия период на 2018 г.

Така за първите три месеца от настоящата година постъпленията достигат 151 млн. лв. Статистиката за област Добрич за периода януари-март също е изключително позитивна, като се наблюдава нарастване по всички показателни за местата за настаняване.

Пренощувалите лица в местата за настаняване с 10 и повече легла надвишават 17 хил., достигайки увеличение от 17,8 на сто в сравнение с първите три месеца на 2018 г. Реализираните нощувки са близо 33 хил. и се отчита ръст от 11,4 на сто, а приходите са 1,682 млн. лв., нараствайки с 14,6% в сравнение с първите три месеца на миналата година.

Министър Ангелкова апелира браншът и местните власти да продължават да работят за повишаване на качеството на туристическия продукт и подчерта, че с богатата си култура, гостоприемство и природа България има условията да се пребори успешно с конкуренцията за туристи.

Николина Ангелкова: 8,4 млрд. лв. са приходите от туризъм през 2018 година

В подкрепа на това тя посочи, че плаж Болата, който се намира на територията на област Добрич, е избран за един от най-красивите плажове в Европа. Към момента на територията на област Добрич неохраняемите плажове са 15, като министърът заяви, че контролът ще е още по-стриктен и безкомпромисен. Проверките стартират от 1 юни и ще се извършват както по план, така и по сигнали.

Министър Ангелкова информира още, че вече се върви към положително решение на искането на България да бъдат сключени договори с немските здравни каси и те да изпращат за лечение и профилактика своите клиенти, с което ще насочим тяхното внимание към възможностите за здравен туризъм, които страната ни предлага.

По време на срещата бе обсъдена и темата за детските лагери. В тази връзка министър Ангелкова посочи, че в момента се обсъжда и подготвя специална наредба за детските лагери, с помощта на която по-лесно да се сключват договори с руските региони и те директно да пращат децата си на почивка у нас.

Сред въпросите, които министърът на туризма обсъди с бизнеса и местните власти бяха къмпингуването, инфраструктурни проблеми в крайморските общини и процесите на абразия по Северното Черноморие.