Ловното стопанство в Тервел – с открити уроци за ученици и граждани
Ловното стопанство в Тервел – с открити уроци за ученици и граждани / tervel.bg
Ловното стопанство в Тервел – с открити уроци за ученици и граждани
80418
Ловното стопанство в Тервел – с открити уроци за ученици и граждани
  • Ловното стопанство в Тервел – с открити уроци за ученици и граждани

Държавно ловно стопанство - Тервел започва открити уроци с деца и граждани, съобщи за Дарик директорът му Цветелин Миланов. Днес се проведе първият урок - по лесовъдство. Децата от кръжок "Зелени патрули" и общественици от града са били запознати с дейността на горските по контрола и сечта. Пояснена им е полезната функция на горската сеч - как се определят дърветата, които да бъдат отсечени, какъв следва да бъде видът на добре поддържаната гора. Показани са и залесени от служителите на стопанството места. Към темата е имало голям интерес, сподели Миланов, присъстващите са задавали въпроси най-вече относно контрола и охраната.

Инициативата за уроците е на стопанството и СОУ "Й. Йовков" в Тервел. Тя ще продължи и занапред. В началото на месец октомври ще има залесяване на 100 декара с млади дръвчета, в което ще се включат и ученици. През зимния период е предвидено посещение в стопанството с акцент опознаване на ловната дейност - подхранване, почистване на горски пътеки, зареждане със сол. "Искаме децата да бъдат запознати с нашата работа, да бъдат съпричастни с проблемите на гората и да станат активни граждани", каза Миланов. Той искрено се надява някои от тях да харесат професията и да станат горски пазители.

Миланов категорично заяви, че в тервелската гора няма проблем с незаконна сеч. Очаква се скоро контролът в горите да се затегне още, дпълни той. До края на годината ще се въведе нова технология за контрол и проследяване на дървесината - чрез пластмасови марки, които се поставят на челото на всички трупи - за строителния материал, както и на всеки кубичен метър - за технологичната дървесина и дървата за огрев. Освен това камионите ще имат GPS системи и превозен билет, който ще влиза он-лайн в системата на стопанството с цялата информация за товара.