Кристалина Георгиева ще бъде новият почетен гражданин на Добрич
Кристалина Георгиева ще бъде новият почетен гражданин на Добрич / chronicle.bg

Еврокомисарят Кристалина Георгиева ще бъде удостоена тази година със званието "почетен гражданин" на Добрич за нейната хуманитарна дейност и подкрепа, за заслугите й за развитие на регионите и приноса й за утвърждаване авторитета на страната ни. 

Изборът беше направен с тайно гласуване в Общинския съвет на Добрич. Гласуваха 35 съветници, 26 от тях подкрепиха предложението, двама бяха против, четирима се въздържаха, а 3 бюлетини бяха невалидни.

Кристалина Георгиева беше номинирана за високото отличие от кмета Детелина Николова и директора на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов, и впоследствие утвърдена от  Комисията за избор на почетен гражданин.

В мотивите за нейната номинация се посочва: „След водното бедствие, сполетяло Добрич през юни 2014 година, Кристалина Георгиева беше при пострадалите хора. Благодарение на общите усилия и на нейната подкрепа община Добрич получи от фонд "Солидарност" на Европейския съюз финансова помощ за възстановяване на щетите от бедствието по инфраструктурата и за превенция, която в световен план вече е водещ приоритет в борбата с природните бедствия”.

Отбелязва се още, че Кристалина Георгиева е потомък на известен български род, свързан с Добрич. Неин прадядо е Иван Кършовски, който завещава на Добрич първото взаимно училище, първите годишни изпити и първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий.

Кристалина Георгиева ще бъде удостоена с престижното звание на тържествена сесия на празника на Добрич - 25 септември.

Тази година за почетен гражданин на Добрич бяха номинирани още пет изявени личности от различни сфери на обществения живот - Димитър Галмадиев - заслужил майстор на спорта по радиотехнически спортове, проф. д-р Пламен Арабов - музикален педагог и творец, Константина Петкова – оперна певица, режисьор и музикален педагог, Калинка Вълчева – народна певица от Добруджанската фолклорна област, д-р Иван Аврамов – акушер-гинеколог, преподавател и учен, член на Съюза на писателите- лекари. Общинските съветници приеха решение, с което препоръчват на кмета  всички номинирани за званието да бъдат вписани в почетната книга на Добрич.