Кметът отхвърли обвинения на синдикатите, че не увеличава заплатите на общинарите
Кметът отхвърли обвинения на синдикатите, че не увеличава заплатите на общинарите / Дарик Добрич, архив

Кметът на Добрич Детелина Николова излезе с изявление по повод твърдения на синдикатите, че не са изплатени заплати на общински служители. Тя казва, че тези твърдения "са неверни и не отговарят на истината".

"Заявявам, че нито аз, нито моят заместник Иван Колев сме издавали разпореждане за неизплащане на новите работни заплати съгласно промените в бюджета за 2013 г. както в дейностите държавна отговорност, така и в местните дейности. В момента се обсъжда публично проекто-бюджета за тази година. Предвиденото увеличение на средствата за работна заплата в размер до 10% ще се приложи от началото на 2013 година", пише кметът.

Тя обяснява още, че второстепенните бюджетни разпоредители ще изготвят щатните разписания след приемането на бюджета и според възможностите на предоставените средства ще определят индивидуалните работни заплати. Дължимото увеличение за януари и февруари ще се изплати с възнагражденията за месец март. Извършена е атестация на административните звена и ръководителите им като са предвидени и съответните нови размери, съобразени с нормативните изисквания, казва се още в обръщението.

Кметът смята, "че е безкрайно некоректно от страна на синдикатите, в лицето на регионалния координатор Гинка Василева, да се създава излишно напрежение и да се подлагат общинските служители на манипулации и неверни твърдения". Николова счита това за поредния опит на опозицията да я компрометира и да я противопостави с колегите, с които работи ежедневно за по-добри условия и по-уютен град. "Надявам се, че в името на добрия тон и бъдещето на Добрич опозицията ще използва цивилизовани начини за диалог и няма непрекъснато да се опитва да манипулира общественото мнение", завършва изявлението на кмета.