Кметът на Добрич: Добричкият панаир е гръбнак на българското земеделие и агронаука
Кметът на Добрич: Добричкият панаир е гръбнак на българското земеделие и агронаука / netinfo

Близо 400 български фирми и търговски представителства на чужди дружества участват в 16-то Международно специализирано изложение "Селското стопанство и всичко за него".

Панаирът започна днес и ще продължи до 30 август в спортен комплекс "Простор". Гостите на изложението ще видят едрогабаритна и малогабаритна селскостопанска техника, машини и съоръжения за животновъдството, мелиоративни съоръжения, парници и оранжерии, препарати за растителна защита, семена и други продукти. 44% от участващите фирми предлагат селскостопанска техника.

Форумът бе открит от зам.-министъра на земеделието Бюрха Абазов. Гости на събитието са още шефът на ДФ"Земеделие" д-р Атанас Кънчев, членове на комисията по земеделие в НС, депутати, кметове.

Кметът на Добрич Детелина Николова заяви, че добричкият панаир е гръбнак на българското земеделие и агронаука. Зам.-министър Абазов пък подчерта, че бъдещето на аграрния отрасъл е в създаването на сдружения на производителите, чрез които ще се постигне гъвкавост на пазара и по-добри цени за продукцията на стопаните.

Един от най-големите изложители - "Пионер - Семена България" - дарява 10 000 долара за закупуване на компютърна техника за добричките училища, стана ясно при откриването на панаира.

Много от изложителите ще покажат новости за българския пазар. Такива са колесният трактор "Бюлер 435 к.с.", производство на Buhler Versatile - Канада, тракторите "Кубота - серия "М", нови модели на тракторите "Ламборджини" - производство на SDF Group, нови сортове зимен пивоварен ечемик от Института по земеделие в Карнобат, френски мотофрези Dori, най-мощният котел за изгаряне на слама "Тайс 500", както и нови софтуерни решения за агробизнеса.
Експонатите на панаира са изложени на 13 500 кв.метра площ, от които 12 560 са на открито.

Освен традиционните награди за български производител и за търговско представителство, организаторите от "Добрички панаир"АД ще връчат плакети и дипломи на представилите нова техника и продукти фирми.