Каракачанов: Шепа семейства заграбиха 70 000 дка земи и гори чрез заменки
Каракачанов: Шепа семейства заграбиха 70 000 дка земи и гори чрез заменки / DarikNews.bg
Каракачанов: Шепа семейства заграбиха 70 хиляди декара земи и гори чрез заменки
33100
Каракачанов: Шепа семейства заграбиха 70 хиляди декара земи и гори чрез заменки
  • Каракачанов: Шепа семейства заграбиха 70 хиляди декара земи и гори чрез заменки

Над 70 000 декара държавни гори и земи са били подарени за жълти стотинки при заменки, направени от 2001 г. до сега. Земите са заграбени от няколко десетки семейства, заяви в Добрич председателят на Зелената партия Александър Каракачанов. По този повод организацията е внесла в Народното събрание Законопроект за връщане на заграбените чрез замени земи и гори, чрез който да бъдат обявени за нищожни сделки за терени по Черноморието и около големите зимни курорти. 

По думите на Каракачанов хора като Тодор Батков, Николай Банев, Христо Ковачки и още между 20 и 40 семейства са придобили парцели на цени от 14-20 стотинки на кв.метър, струващи реално по 200-300 евро кв/м. Ако тези земи бяха продадени по пазарни цени, спечелената от държавата сума би била около 3 млрд. лева, смята Каракачанов. Според него ако правителството не вземе мерки, може да последват сериозни санкции за милиони евро от ЕС. 

Важен момент от проекта за закон е възможността граждански организации да могат да завеждат дела, когато има накърняване на държавно и общинско имущество. В момента само държавният чиновник и заинтересованото лице могат да обжалват такива сделки, а така се ограбва държавата, коментира Каракачанов. 

Получено е уверение, че законопроектът е внесен за разглеждане в комисията по земеделие, там пък чакали становище от МС. "Ако правителството го одобри, документът може да бъде разгледан в пленарна зала до края на октомври. Ако това не стане, ние сме готови да организираме референдум по въпроса. Тази идея се подкрепя от редица организации, между които „Зелени Балкани" и КТ"Подкрепа", посочи още зеленият лидер. 

Зелената партия подготвя по въпроса за заменките и изслушване в Европейския парламент. Вече са проведени разговори за това с евродепутати от фракцията на зелените.

В прикачения файл чуйте интервю с Александър Каракачанов.