Изложба на минерали представят в Музея в градския парк
Изложба на минерали представят в Музея в градския парк / Дарик Нюз - архив

Изложба под наслов “Вълшебният свят на минералите” ще бъде открита от 17.00 часа в Музея в Градския парк „Св.Георги”. В експозицията са включени над 150 минерала от фонда на Природонаучния музей – Варна. Образците са от 5 континента, като най-голямото разнообразие минерали е от територията на България.

Ще бъдат представени калцитови кристали от млечно бели с розов оттенък до кафяви, кварцови друзи с халкопирит и сфалерит, аметист, турмалин, разнообразни ахати, вкаменено дърво, яспис, манганокалцитови друзи, „гипсови рози” и много други.

Особен акцент в изложбата е поставен на зодиакалните минерали, минералите използвани във Фън Шуй и лечебните минерали. Посетителите ще се запонаят и с използването на „вълшебните минералите”. Експозицията разказва и куп любопитни подрбности за това кои минерали са били полагани в саркофазите на фараоните в Египет и кой минерал според митлогията е създаден от сълзите на Зевс.

Откриванто на изложбата ще бъде съпътствано и от представяне на авторския филм на Стоян Вергиев за природния феномен „Побити камъни” край Варна.