Изложба графика и студентско кино в първия фестивален ден на „ Виа Понтика”2016
Изложба графика и студентско кино в първия фестивален ден на „ Виа Понтика”2016 / ViaPonticaFest

Студенти – графици от Националната художествена академия в София представят свои творби в изложбата „Между мултиплицирането на идеи и миризмата на мастило...”, подредена в Художествената галерия в Балчик. Събитието се открива в 17.00 часа и е първото в програмата на деветото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” 2016. Куратори на изложбата са доц. д-р Десислава Христова -Тошева, ас. Васил Колев и ас. Емануела Ковач.

Експозицията отразява най-новите тенденции в обучението и развитието на специалността ”Графика”. В инея присъстват всички изучавани графични техники – висок и дълбок печат, литография и сериграфия. Творбите ще гостуват в градската галерия на Балчик  до 19 септември.

В първия фестивален ден е предвидена и прожекция на филми от  единадесетото състезание за наградата на СИЛЕКТ- CILECT PRIZE 2016 – НАГРАДЕНИ И ФИНАЛИСТИ 2016. В компилацията CILECT PRIZE 2016 са включени общо 240 филма - 110 игрални,  81 документални и  49 анимационни ленти, от общо 114 училища от 52 държави в целия свят. Компилацията пътува по всички континенти, за да достигне до 160 институции, членуващи в СИЛЕКТ. Според регламента всяко училище гласува за филмите, като определя три най-добри анимационни, три най-добри документални и пет най-добри игрални филма. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории. Официалната церемония по представянето на наградата обикновено се провежда в годишните конгреси на СИЛЕКТ.  Както всяка година, режисьорите на филмите - финалисти, ще присъстват на конгреса на СИЛЕКТ.

Прожекцията на студентските филми ще започне в 20.00 часа тази вечер в Каменната зала в Двореца – Балчик.

Входът за всички фестивални събития е свободен.