Инициативен комитет скочи срещу аграрния колеж, иска местен аграрен ВУЗ
Инициативен комитет скочи срещу аграрния колеж, иска местен аграрен ВУЗ / Дарик Добрич - архив

Откриването в Добрич на аграрен колеж към Аграрен университет - Пловдив е в ущърб на идеята Добрич да има самостоятелно висше училище, заявиха в специално изявление до медиите от Инициативния комитет «Граждани за европейско образование и развитие на Добруджа». Въпреки това от инициативния комитет са съгласни това да се случи, но само след реализирането на проекта «Висше агробизнес училище в Добрич».

Дебатът около откриването на аграрен колеж в Добрич към пловдивския Аграрен университет се разгоря след като стана ясно, че предложението на ректора на висшето училище проф.Димитър Греков до местния общински съвет вече е подкрепено единодушно от членовете на Постоянната комисия по наука и образование. Предстои предложението да бъде гласувано на заседанието на общинския съвет, насрочено за 21 февруари.

«Съдбата на висшето образование в града ни до голяма степен е в ръцете на общинските съветници.  Надяваме се, че на 21 февруари 2011 г. докладната записка на председателя на ПК «Наука и образование» за даване на съгласие за откриване на колеж в Добрич към Аграрен университет – гр. Добрич» поне ще предизвика дебати в заседанието на Общинския съвет на гр. Добрич. Когато се гласува по теми, свързани с образование и култура, обикновено се гласува масово със «за» – те не са предмет на специален интерес. Този път ние очакваме, че ще се вземе правилното решение – всякакви образователни структури имат място в града ни след откриването на Висше агробизнес училище – висшето училище на Добрич и Добруджа.» - се казва в изявлението до медиите на инициаторите за откриване на Висше агробизнес училище. Те информират, че ще изпратят писмо до министъра на образованието, младежта и науката с искане да получат писмен отговор за причините, поради които той не внася документите на ВАБУ в Министерски съвет с предложение за обсъждане и решение в Народното събрание.

От инициативния комитет ще настояват за отговор и от заместник-министър председателя Цветан Цветанов за движението на подписката в подкрепа на проекта «ВАБУ-Добрич», връчена му през май 2010 г. Комитетът ще запознае с проблемите около реализацията на проекта и премиера Бойко Борисов, както и еврокомисаря по образование, култура, многоезичие и политика за младежта, г-жа Андрула Василиу, се казва още в изявлението.