Информационна кампания за борба с остеопорозата
Информационна кампания за борба с остеопорозата / библиотека "Дора Габе"
Регионална библиотека „Дора Габе” провежда информационна кампания в седмицата 15 – 19 октомври по повод 20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата. В Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване на библиотеката всеки ползвател може да получи информация и  дипляна, свързани със заболяването и неговата превенция. Дипляната съдържа важни съвети как да се грижим за костите си и да се предпазваме от остеопорозата.

Стволови клетки лекуват остеопороза

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза. Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50-годишна възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Остеопорозата е най-разпространеното заболяване на костите, при което се намалява плътността на костта и се повишава риска от счупване предимно в областта на гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост и китката. 

Пренебрегването на рисковите фактори води до "безшумно" развитие на заболяването и тежки счупвания на костите. Един от признаците на развитие на болестта е снижаването на ръста на болния, свързано с недиагностицирани навреме прешленни фрактури - ето защо не само трябва да знаем за болестта, но и да говорим открито за нерешените проблеми за нейното откриване и лечение, напомнят специалистите.