/ NOVA
Задържаха добричлия с искане за екстрадиция в САЩ
96908
Задържаха добричлия с искане за екстрадиция в САЩ
  • Задържаха добричлия с искане за екстрадиция в САЩ
Близките на арестувания добричлия Желяз Андреев са решили да търсят всякакви начини за популяризиране на случая с цел подкрепа от обществото и решаване на казуса. Мъжът е издирван със заповед за арест, издадена във Флорида, САЩ, по две обвинения -  за измама към държавата и експорт на стоки без лиценз.

Той е задържан от прокуратурата за 72 часа, в които ще се подготви искане за временното задържане за срок до 60 дни на основание договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на САЩ, което ще бъде внесено в Добричкия окръжен съд.

Ще бъде ли екстрадиран в САЩ добричлията, работил в кол център?

Приятелката на Желяз – Милена, категорично отрича той да е виновен. Тя съобщи за Дарик, че днес са се видели с арестувания и той е добре, психически стабилен. Близките му търсят адвокати във Флорида, подготвят и протести пред съдебните палати в Добрич и София в четвъртък между 18:00 и 20:00 часа – внесени са искания за това в двете общини. „Искаме този генерален проблем, който не е само личен, да получи колкото може повече публичност и разрешаване“, каза Милена.
 
Обвинението сочи, че на българина се търси отговорност за продажба на части за самолети в Сирия. Приятелката му сподели, че не разбира защо е обвинен Желяз, тъй като е работил за българска компания, не по американските закони, а по онова време не е имало наложено ембарго над Сирия.

Той е бил в изпитателен срок и е изпълнявал нареждания и решения, не е заемал отговорна длъжност, но е бил контактно лице на всички писма и обаждания, той е общувал с клиентите, посочи Милена. Фирмата вече не функционира, в САЩ са арестувани двамата ѝ собственици.

Чуйте разговора с Милена в аудиото.