/ NOVA
Младият мъж е обвинен заради търговия със Сирия

Добричлията Желяз Андреев, който живее и работи в София, е зад решетките от 2 дни с прокурорска мярка за 72 часа, съобщава NOVA.

Младият мъж работил в кол център. Работата му била да отговаря на имейли и телефонни обаждания и търгувал със сирийските авиолинии. Така обаче е нарушил ембаргото на САЩ за търгуване със Сирия.

Управителите на фирмата вече излежават 2-годишни присъди в САЩ.

За празниците Желяз Андреев и приятелката му Милена пристига в родния си град Добрич. В събота Желяз е повикан в полицията за справка уж за ПТП, на което е станал свидетел. Отива, но е задържан с искане за екстрадиция в САЩ, затова че търгувал със сирийските авиолинии като служител на компания, която е напуснал преди две години.

Адвокатът му вече е обжалвал мерките за задържане, но все още няма решение.

„Смятам, че задържането му е абсолютно незаконно”, заяви адвокатът Боян Лимберов.  „Вчера ми се отказа среща с него”, допълни той.

Приятелката на Желяз разказа и как са работили в кол центъра.

„Дава ни се портфолио в системата с клиенти и техните контакти и ние като продавачи се свързваме с клиентите, за да презентираме услугите. При взето запитване пускаме към отдел „Покупки” питане за конкретните части, за да можем да ги предложим с надценка на клиента”, обясни пред NOVA Милена. „В случая е имало покупка на части. Желяз се е консултирал с прекия си ръководител”, разказа още Милена.  

Фирмата е българско представителство на американска компания. Трудовите договори са подписани по българското законодателство.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че Желяз е бил издирван с червена бюлетина на Интерпол.

„Установено е от доказателствата, които колегите от Щатите са ни пратили, че става въпрос за извършване на сделки в периода от юни 2013 до 2015 г. от няколко лица, сред които е и българският гражданин, когото сме задържали. С части за самолети, със сирийски субекти, за които обаче, има влязъл в сила закон за ембарго. Предстои екстрадиционна процедура. Други български граждани, участници в тази схема в това разследване, няма”, каза още Румяна Арнаудова.

По думите й за подобно престъпление в САЩ се предвижда лишаване от свобода до 20 години.

„Никой от нас, който е работил там, не е съзнавал, че може да стане жертва на такова нещо”, заяви приятелката на Желяз - Милена.

Компанията вече не съществува.

Още през март пък Желяз е уволнен от последната си работа, когато става ясно, че е в черния списък на САЩ.  

NOVA