прокуратура
прокуратура / DarikNews.bg, Архив
Окръжната прокуратура в Добрич ще внесе искане за временно задържане за срок до 60 дни на добричлията, издирван със заповед за арест от САЩ за измама и експорт на стоки без лиценз.

В Окръжната прокуратура е постъпило постановление от Върховна касационна прокуратура за временно задържане под стража на българския гражданин Желяз Андреев. То е било издадено във връзка с получена молба от компетентните американски власти с цел последваща екстрадиция в САЩ. 29-годишният мъж е издирван със заповед за арест, издадена от Областния съд на Южен окръг на Флорида, САЩ, по две обвинения -  за измама към държавата и експорт на стоки без лиценз.

Той е задържан за срок от 72 часа от Окръжната прокуратура в Добрич. В този срок ще бъде изготвено искане за временното задържане за срок до 60 дни на основание договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на САЩ, което ще бъде внесено в Добричкия окръжен съд.

В момента се чакат материалите по преписката срещу българския гражданин. Престъпленията, в които мъжът е обвинен, отговарят на измама и контрабанда по българското законодателство. Те са наказуеми и по законите на САЩ с лишаване от свобода за максимален срок от 20 години.