Гостите на България пее: Има нужда от възраждане на хоровото дело
Гостите на България пее: Има нужда от възраждане на хоровото дело / Дарик Добрич

Висока оценка за хоровия концерт в Добрич – част от инициативата „България пее“, дадоха гостите от Хасково, Русе и Свищов.

„Проявата остави прекрасни впечатление у мен и децата. Усеща се, че има нужда това изкуство по-често да бъде представяно пред хората, каза на творческата среща на съставите днес Елена Цветкова – диригент на детски хор „Орфей“ при Младежки център – Хасково, който догодина ще отбележи 40 години от създаването си.

Олимпия Ангелова – диригент на детски хор „Дъга“ от Свищов, също оцени високо инициативата и домакинството на Добрич. „Преди имаше доста хорови сбирки, но за съжаление сега няма много такива форуми. Трябва хоровото дело да се възроди, да се получи един ренесанс на хоровото пеене, което през последните 2 десетилетия сякаш остана в забвение“, посочи тя.

„ Голямата роля на такива по-мащабни прояви е да видят децата, че в хоровото изпълнение има невероятна стойност и сила на въздействие“, подчерта Мина Драгнева-Влайкова – диригент на Детско-младежки хор „Свети Георги Победоносец“ при Общински младежки дом – Русе. Тя е родом от Добрич и е пяла в детския хор под ръководството на Захари Медникаров.

Тя посъветва малките таланти да не залитат към комерсиалното и евтиното, към онова ,което бързо омайва публиката, но няма съдържание. „Няма публика, която да не усети хубавото и искрено изпълнение и вокалното майсторство, на такива форуми се вижда истинската стойност на хоровото пеене“, допълни Мина Драгнева-Влайкова.

„В училище заблуждават децата, че музиката е нещо второстепенно, няма го уважението към таланта, гледа се с пренебрежение към този предмет. Сегашните часове по музика не носят никакъв смисъл, а редуциране на часовете по изкуствата не е в полза на децата“, подчерта диригентката.

Формациите гостуваха в Добрич по покана на Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ с главен диригент Елвира Пастърмаджиева и диригент Росица Дурмушлийска. В концерта, превърнал се в истински празник на хоровото пеене, участваха и възпитаниците на Музикална къща „Катлин“ - Добрич с ръководител Валентина Кателиева и музикален педагог Детелина Василева, както и малкият състав на Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ с ръководител Андреана Димитрова.