Двама са обвиняемите по делото за купуване на гласове, раздавали брашно, олио, пилета
Двама са обвиняемите по делото за купуване на гласове, раздавали брашно, олио, пилета / netinfo

Първото заседание по делото за купуване на гласове на местни избори `2007 ще се проведе в Районния съд на 11 юли, съобщиха от прокуратурата. Обвиняемите са двама. Досега бе известен само единият – 46-годишният Северин Радев Стефанов. Днес наблюдаващият прокурор Свилена Костова съобщи, че има и втори подведен под отговорност.

Това е 39-годишният Славчо Христов Иванов. Той е бил човекът, който е записвал в тетрадка на кого какво е било дадено, за да гласува за кандидата за кмет на партия ГЕРБ Детелина Кирилова Николова.

Северин Стефанов беше заловен вечерта преди местния вот с тефтера, в който били вписани имената, адресите и единните граждански номера на 273 души, живущи по улица „Агликина поляна”. При обиска в Стефанов са намерени и две пачки с банкноти по 20 лева, общо над 4 000 лева. Почеркът в тетрадката пък е бил на Славчо. Той е описвал подробно дадените продукти и пари. Хората са получавали по 1 кг. брашно, 1 литър олио, 1 пиле. Раздаваните пари са били от 20 до 50 лева на човек.

За 17 души е доказано, че са получили храни и пари. Двамата обвиняеми не са се признали за виновни. Ако престъплението се докаже, те ще получат наказание глоба от 500 до 5000 лева.