Дянков ще отпуска допълнителни средства на финансово стабилните общини
Дянков ще отпуска допълнителни средства на финансово стабилните общини / Дарик Добрич

Министерството на финансите изготвя финансов рейтинг на българските общини. Тези кметства, които са получили добра оценка за финансова стабилност, ще получат с бюджет `2013 допълнителни субсидии за капиталови разходи. Това е заявил министърът на финансите Симеон Дянков на годишната среща на финансистите на общините в България. На форума, който се състоя в края на миналата седмица във ваканционно селище „Елените", присъства и зам.-кметът на община Добрич Иван Колев.

Допълнителните средства, които държавата ще отпусне, ще бъдат за подобряване на пътната инфраструктура на общината и за туризъм. Все още не е ясно какви ще бъдат размерите на тази субсидия. Община Добрич досега е получавала за капиталови разходи между 100 и 200 хил.лв годишно. „Надяваме се, че като финансово стабилна община ще бъдем в групата на тези, които ще получат още пари", заяви Иван Колев.

Министър Дянков е обещал още да се подобрят възможностите за ползване на кредити от общините. На срещата са били обявени и кметствата в лошо финансово състояние и тези, които имат много добри финансови показатели. Сред първите са Видин, Силистра и Дупница, а общините за пример са Бургас и Русе.

Финансистите са направили и анализ на общинските бюджети през 2011 година. На срещата е било посочено, че от 2007 година до момента, по всички оперативни програми, в страната са одобрени1867 общински проекта на обща стойност 4 млрд.400 млн. лева. Само през 2011 година са разплатени 302 млн.лева.

Общините са предложили държавата да участва активно в поемането на финансовите санкции, които общините търпят при изпълнението на проекти, тъй като тя също участва в процеса на одобряване или неодобряване на програмите.

За „Финансист на годината" е бил избран Стефан Кирчев - директор на дирекция „Финанси" в община Свищов.