Добричко участие в Международната академия за креативно мислене и дизайн процеси
Добричко участие в Международната академия за креативно мислене и дизайн процеси / knowhowshowhow.org
Добричко участие в Международната академия за креативно мислене и дизайн процеси
87218
Добричко участие в Международната академия за креативно мислене и дизайн процеси
  • Добричко участие в Международната академия за креативно мислене и дизайн процеси

Добричлийката Дима Стефанова, която от години живее в Холандия, е организатор на Международна лятна академия за креативно мислене и дизайн процеси „Ноу хау - шоу хау". Тя се провежда от миналата година, когато е била посветена на градския пейзаж и различните системи в града. Артистите са разгледали София, работили са в помещения на УАСГ, обсъждали са архитектурата, както и най-различни детайли от сградите, разказа Стефанова.

Добричко участие в Международната академия за креативно мислене и дизайн процеси
netinfo

Тази година мотото е „RE-connect" с фокус върху експеримента и взаимодействието с обектите, моделиращи нашата култура. Сред темите са създаване в диалог със занаятите; разшифриране на обекти и пространства; семиотична конструкция в изображения; идентичност на публични пространства и институции; съживяване на естетически практики. Ще се изследва дрехата като език за комуникация - с традициите, символите, тъканите, техниките, като кенето например - плетене на игла на декорации за кърпи и дрехи. Желаещите да се включат могат да подадат заявка до 30 май, чрез 1-минутно видео, в което да изложат идеите си или да представят проекти или изделия. Таксата за участие е 400 лева, с 50% намаление за студенти, работният език е английски. Предвидени са 4 петдневни ателиета във времето между 11 и 22 юли. Ще се работи с колекциите на два столични музея - Етнографския и Музея за история на София - с техните старопечатни книги и костюми. Целта не е просто създаване на продукт, а предаването на опита от по-старото поколение на по-младото. Древни традиционни техники и занаяти са вече почти изгубени в Европа, каза Стефанова, затова аз реших да работя за съхраняването на уникалното знание като култура и за живото му предаване от човек на човек. Затова най-важното в академията са срещите и познанието, което придобиват младите артисти. Освен студенти, във форума могат да участват всички, които имат интерес към темата. Предвидени са и отворени за посещение вечерни дискусии и презентации.

Добричко участие в Международната академия за креативно мислене и дизайн процеси
netinfo

Програмата ще бъде водена от европейски висококвалифицирани преподаватели и професионалисти в областта на дизайна и изкуствата - René Put & Brigitte Gootink от холандското студио за дизайн PutGootink; Saskia Van Drimmelen & Margreet Sweerts от модния колектив Painted series, артиста Uta Eisenreich и фотографа Веселина Николаева.
Още една добричлийка ще бъде част от тазгодишната академия „Ноу-хау, шоу-хау" - Рафаела Рафаелова, която завърши Мода в Художествената академия в София и вече е асистент по специалността. Тя работи с техниката кене и българския национален костюм.

Дима Стефанова е завършила Ритвалд Академия в Амстердам, която е с дълги традиции в образованието в модерно изкуство. Има и магистратура по комуникационен дизайн. Работила е като уеб дизайнер, но след това е насочила вниманието си към социалната ангажираност на графичния дизайн - интересуват я връзката с хората, начинът, по който информацията стига до тях.

Чуйте повече от нея - в аудиофайла.