Добричката фирма Витабал - в забранителния списък на земеделското министерство
Добричката фирма Витабал - в забранителния списък на земеделското министерство / снимка: sxc.hu

Добричката фирма „Витабал" е в списъка с 67 млеко- и месопреработвателни предприятия, които трябва да преустановят дейността си, тъй като не отговарят на евроизискванията. Списъкът бе разпространен от Министерството на земеделието и храните. С решение на Европейската комисия до 31 декември 2009 година на 585 предприятия в България е бил даден преходен период да отговорят на европейските норми.

По информация на Дарик, цеховете на фирма „Витабал", известна в Добрич с месните си продукти, не работят от няколко месеца.

4 месодобивни предприятия от Добрички регион са покрили изискванията на ЕС, съобщиха от Регионалната ветеринарномедицинска служба /РВМС/. Това са кланиците в селата Рилци, Сенокос, Дропла и Росеново. В „позитивния списък" са още „Птицекланица"-Добрич и „Комис"ООД-с.Плачи дол. По европейските норми са сертифицирани и два склада за съхранение на месо и риба в Добрич. 4 са мандрите в областта, които също са покрили изискванията на ЕС. През последните няколко години близо 10 месопроизводителни и преработвателни фирми от региона са преустановили дейността си, отчитат от РВМС.

В случай че някое от затворените до 31 декември 2009 година предприятия покрие изискванията на ЕС в бъдеще, то може отново да бъде пуснато в действие, но с нова регистрация в НВМС.