Добрич празнува 74 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България
Добрич празнува 74 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България / Дарик Добрич

Добрич отбелязва 74 години от подписването на Крайовския договор и връщането на Южна Добруджа в пределите на България. На тържествените прояви, посветени на Деня на Добрич – 25 септември, ще присъства и премиерът проф.Георги Близнашки. Пристигнаха и делегации от побратимени градове от Турция, Унгария и Македония, кметове на български общини, дипломати.

Програмата за празника започва в 9.00 часа на мемориалния комплекс Военно гробище с панихида, военен ритуал и общоградско поклонение в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа. От 9.00 до 10.00 часа ще бъдат положени цветя и венци на паметниците на Хан Аспарух, Добротица, Хайдут Пею, Васил Левски, Стефан Караджа, Христо Ботев, Захари Стоянов, барелефа на цар Борис ІІІ, паметните плочи на ген. Иван Колев, ген. Тодор Кантарджиев, Христо Стефанов, полк. Дрангов, кап. Димитър Списаревски и на загиналите добруджанци за свободата на родния край.

В 10.30 часа в зала "Добрич" започва тържествено заседание на Общинския съвет. За 11.30 часа в Художествената галерия е предвидено откриване на гостуваща изложба „Български художници, следвали и специализирали в Париж /1881-1944/“ на Националния музей за българско изобразително изкуство. В същия час на площад „Свобода“ ще започне съвместен концерт на духовите оркестри на Добрич и Истанбул.

Празничната програма продължава в 12.30 часа на площад „Свобода“ с концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“. За празничното настроение на добричлии в градски парк „Св. Георги“ от 16.00 часа ще звучат стари градски шлагери под наслов „Прегръщам те, Добрич“ с участието на състав „Да останем млади” при сдружение ХобиСклуб, състав за патриотични и съвременни песни „Лира” и състав „Добрич” при читалище  „Йордан Йовков - 1870”. За почитателите на джаза отново в градския парк е организиран концерт с участието на Георги Илиев – китара, Чавдар Гочев –китара, В. Марков – бас и Емил Пехливанов – ударни.

Традиционният празничен концерт „Здравей Добрич“ ще започне на площад „Свобода“ в 19.00 часа. В него ще участват Deep Zone Project, Формация „Умай“, ТК „Алексия-Изида”, Арт център „Палитра” , Студио за поп-рок певци „Сарандев”, възпитаници на СОУ „Св. Климент Охридски”, Хип-хоп формация „NNS CREW”, Клуб по спортни танци „Звезда“,  балетна формация „My dance”, Салса клуб „Десита“ и Дамян Попов. Вечерта ще завърши с празнични илюминации.