До месец съдът ще се произнесе по делото за купуване на гласове
До месец съдът ще се произнесе по делото за купуване на гласове / netinfo
Добричкият окръжен съд ще се произнесе в едномесечен срок по жалбата на Славчо Иванов и Северин Стефанов срещу решението, с което Районният съд ги призна за виновни за купуване на гласове на местните избори през 2007 година. На 24 юли т.г. двамата получиха административни наказания – глоби за това, че са подкупили 16 души да гласуват в полза на издигнатата от ГЕРБ за кмет Детелина Николова. Глобата на Северин Стефанов е в размер на 1800 лв., а на Славчо Иванов – 2000 лв.

Адвокатът на двамата заяви, че те са осъдени по жалба на други кандидати за кмет на Добрич, а според Наказателния кодекс пострадал може да бъде само гражданинът, подкупен да гласува за определен човек. Държавното обвинение обаче заяви, че потърпевши от дейността на Северин и Славчо са и останалите кандидати за кмет.

На 27 октомври 2007 година Северин Стефанов бе отведен в полицията за това, че раздавал пари срещу вот за Детелина Николова. От него бяха иззети 4280 лева и тетрадка с 271 имена. След вота четири партии – БСП, Атака, ДПС и обединената десница поискаха касиране на изборния резултат.

Решението на Добричкия окръжен съд ще бъде окончателно.