избори урна
избори урна / Sofia Photo Agency, архив
381 СИК ще отворят врати в област Добрич за изборите

До 17 часа на 25 март партиите и коалициите подават в РИК заявления за регистрация на застъпниците на кандидатските листи за избор на народни представители в 44-ото Народно събрание, съгласно изискванията на Централната избирателна комисия, припомнят от Областна администрация. До края на деня днес, 23 март 2017 г., трябва да бъде ясно дали ще бъдат образувани секционни избирателни комисии в лечебните заведения и места за задържане, като условието за образуване на секция е да има минимум 10 души, е разписано още в хронограмата на изборния процес.

В петък общините трябва да раздадат на секционните избирателни комисии всички документи, свързани с вота. Областният управител Детелина Николова напомня да се обръща внимание на председателите на СИК-ове – в деня на вота, 26 март, навреме да отворят секционните комисии, тъй като през нощта – в 03.00 часа, страната преминава към лятното часово време и преместваме стрелките на часовника с един час напред.

Изборният ден в страната започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа, припомнят още от Централната избирателна комисия. В същия часови диапазон протича изборният ден и извън страната - от 07.00 часа до 20.00 часа местно време.

Председателят на Районна избирателна комисия Добрич Добромир Добрев съобщи, че за вота в неделя ще има една подвижна секционна избирателна комисия, чийто състав е 7-членен. Общият брой на СИК в област Добрич е 381, информира още Добрев. 132-ма са регистрираните кандидати за народни представители от различните партии и коалиции, като към днешния ден РИК е заличила петима по различни причини.