Детелина Николова: 2010 година беше успешна за община Добрич
Детелина Николова: 2010 година беше успешна за община Добрич / Дарик Добрич

„Определям 2010 година като успешна за община Добрич, въпреки че беше трудна финансова година, в условия на икономическа криза", заяви в ефира на Дарик радио кметът на Добрич Детелина Николова. Според нея през отиващата си година е имало много възможности за реализация на проекти, които са донесли допълнителни средства за кметството. 

Николова и екипът й са се стремили да развиват инфраструктурата, с което да се засили интересът към общината и да се създадат добри условия за бизнеса. Другият успешен аспект от дейността според кмета е създаването на по-широк кръг от социални услуги за населението. 

Детелина Николова посочи като успех реализацията през 2010-та на два големи проекта. Единият е за рехабилитация и реконструкция на пътищата за 5 млн. лева по ОП"Регионално развитие", по който бяха ремонтирани 6 пътни отсечки. Другият е за основно реновиране на 5 училища и две детски градини на стойност 6 млн.лева, по който над 5 хиляди ученици получиха по-добри условия за обучение и за участие в извънкласни форми. 

В процес на изпълнение е проектът за създаване на цифров кадастър на подземната инфраструктура за около 600 000 лева - единствен по рода си в България. До ранната есен на 2011 година ще завърши и ремонтът на центъра на Добрич. Николова подчерта, че той се извършва изцяло от добрички фирми, които имат възможност да ползват европейски пари. Ценното според кмета е, че по проекта е имало изискване да бъдат взети на работа и обучени 20 безработни. 

„Негодуванието около синята зона за паркиране в центъра затихна", декларира Николова. По думите й вече имало благодарствени отзиви и предложения да се разшири синята зона, например в междублоковите пространства изобщо да няма чужди коли, а само личните на обитаващите блоковете. „Синята зона вече се приема с разбиране. Покачват се приходите от нея. Не е нужно те да покриват разходите - ние не въвеждаме синята зона, за да направим касичка, както се изрази един политик, която да носи приходи на общината. Въвеждането на правилата носи други полезности, които не всички осъзнават. Това от една страна е спокойствието за придвижване в зоната, където има повече обществени институции. От друга страна ще се повиши качеството на въздуха, а за това трябват още по-строги мерки, защото има упреци от ЕС спрямо България в това отношение", поясни Николова. 

Тя съобщи още, че до края на март 2011 година трябва да бъдат готови техническите и работни проекти по водния цикъл на Добрич. Мащабният проект на стойност няколко десетки милиона евро ще даде възможност за подмяна на голяма част от канализацията и водопроводите в града. 

Сепариращата инсталация на входа на депото в село Богдан трябва да бъде готова през следващата година. Тя е нужна, за да се намали обемът на отпадъците, тъй като от 2011 година до изграждането на новото регионално сметище в Стожер там ще депонират смет всички общини от областта. Трябва сериозна инвестиция за тази инсталация и ние ще търсим реални възможности за финансиране, но не и от общинския бюджет, каза кметът. 

На въпрос ще има ли съкращения в общинската администрация Николова отговори, че не би искала това да се случи. В кметството работели обучени специалисти, а през 2011 година предстоят трудни процеси, които ще се движат от администрацията - преброяването на населението и изборите за кметове и за президент. „Бюджетът ни за 2011-та е съкратен, но се надявам Общинският съвет да се съгласи да го допълним с местни приходи и да няма съкращения", коментира Николова. 

Като неуспех през изминалата година тя посочва неполученото финансиране по два проекта - за модернизиране на културната инфраструктура и по проект „Трафик системи за наблюдение в трансграничния район", който е разработен съвместно с Констанца. Като слабост Николова отчита и неуспешните опити да убеди гражданите и фирмите да не създават микросметища и да пазят околната среда. 

На въпрос ще се кандидатира ли отново за кмет, Детелина Николова отговори: „Не мога да кажа нито да, нито не в този момент и не мисля за това. Искам да довърша трудните проекти и да си вземем парите от оперативните програми. Не искам да оставим никакви тежести за общината в края на мандата. Ако това стане, мога да преосмисля поведението си и ще кажа дали ще се кандидатирам тогава, когато взема решение."