Ден на отворени врати във фар Шабла
Ден на отворени врати във фар Шабла / Дарик Добрич

Ден на отворени врати ще се състои във фар Шабла. Посетители ще се допускат от 10.00 до 12.30 часа и от 13.00 до 17.00 часа. Желаещите да посетят военния обект трябва да носят лични документи. Няма да се допускат деца под 14 години без придружител.

Фарът на Шабла е най-източната точка на страната и е най-старият по нашите земи. Той е построен по точно копие на прочутия Александрийски фар, но е по-малък от него. Кулата на съоръжението, извисяваща се на височина от 32 метра, е боядисана в два цвята - бяло и червено. Според историците фарът е построен през далечната 1768 г., а официално е бил открит през 1857 г. Светлината му се вижда на 17 мили навътре в морето.

Основата на фара е квадратна с ширина 8.80 м., височина 10 м., и дебелина на стените 1,5 м. В сечението на пиластрите , поддържащи свода, дебелината на стената достига 3 м. Централният купол и четирите поддържащи го купола са били градени върху кофраж. Височината на централният купол от пода на основата до най-високата му част е 7,8 м. Той поддържа осемстенна кула с височина 17 м. Върху нея се намира фенерното отделение с оптиката. Интерес представлява гръмоотвода - най високата точка на фара. Той е оформен като полумесец със звезда, чийто горен лъч е удължен и накрая позлатен.