Д-р Артюн Еринозов: БЧК ще продължи и занапред да подпомага бедните и нуждаещите се
Д-р Артюн Еринозов: БЧК ще продължи и занапред да подпомага бедните и нуждаещите се / Дарик Добрич

Любомир Сивков бе преизбран за втори мандат като председател на Областния съвет на БЧК – Добрич, реши отчетно-изборното общо събрание на червенокръстката организация. За зам.-председател бе избран Добри Драгнев. Нови членове на Областния съвет са д-р Валери Веселинов и Соня Георгиева. Събранието избра още членове на Областната контролна комисия, както и трима делегати за Националното общо събрание на БЧК – Любомир Сивков, Добри Драгнев и Росен Баръмов, а за техен подгласник бе избран Иван Иванов.

И през тази година основен приоритет за БЧК ще бъде подпомагането на бедни и нуждаещи се с хранителни продукти по програмата за подпомагане с интервенционни запаси на ЕС, заяви пред Дарик д-р Артюн Еринозов – директор на Областния съвет на БЧК. Програмата продължава да функционира вече шеста година. Само през 2012г. от интервенционните запаси са били подпомогнати над 7 500 добруджанци и 26 институции в областта. Раздадени са били близо 600 тона хранителни продукти на обща стойност 1 млн. и 20 хил.лв.

Сред приоритетните дейности за БЧК остават още водно-спасителната дейност и работата с БМЧК, както и готовността за реакция и помощ при бедствени ситуации, подчерта още д-р Еринозов. Той припомни, че в добричкото село Победа се намира един от четирите национални складове, съхраняващ имущество и запаси в случаи на бедствия и катастрофи. Към областната организация на БЧК е създаден и доброволчески екип за помощ при бедствия, аварии и катастрофи, наречен „Дербак”, който наброява 15-ина доброволци. Отскоро е изграден и младежки авариен екип от доброволци.

Все повече млади хора проявяват интерес към работата и дейността на БЧК, сподели още д-р Артюн Еринозов. Тази тенденция се отчита и от ръководството на БЧК в национален мащаб. Младежите се включват в социално-помощна дейност, през зимните месеци помагат на възрастни хора, участват в беседи по здравна просвета, в национални благотворителни кампании и фондонабирания за болни деца и социално слаби граждани. 165 са членовете на БМЧК в областта, а доброволците са 455.
Общата членска маса на милосърдната организация в Добричка област наброява 4 861 души, а доброволците са 845.