/ ThinkStock/Getty Images
Окръжният съд в Добрич призна финансови санкции, наложени на двама български шофьори в чужбина заради нарушения на правилата за движение по пътищата. Глобените са жители на Добрич и Генерал Тошево, съобщават от пресцентъра на съда.
        
Условна присъда за шофьор, причинил по непредпазливост смърт в катастрофа

34-годишен добричлия е бил санкциониран в Германия за това, че на 1 юни 2018 г., като водач на товарен автомобил, движейки се по федерален път в землище Анвайлер, е превишил максимално допустимата скорост извън населени места със 7 км/ч.

За това нарушение германските власти са постановили българинът да плати общо 128.50 евро - глоба от 100 евро и 28.50 евро за направените по административното производство разходи.
        
Глоба от 145 евро ще плати и 58-годишен мъж от Генерал Тошево, който е шофирал с превишена скорост в Холандия. На 20 октомври 2018 г. той е бил засечен да се движи с 18 км/час над максимално допустимата скорост на магистрала.
        

Окръжната прокуратура в Добрич предаде на съд двама водачи за причиняване телесна повреда и смърт на пешеходка

Производствата в Окръжен съд-Добрич бяха образувани след изпратени от Германия и Холандия удостоверения за прилагането на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави - членки на Европейския съюз.
        
И двата съдебни състава прецениха, че не са налице основания за отказ и разпоредиха българските граждани да платят левовата равностойност на наложените им глоби.
        
Постановените съдебни актове подлежат на обжалване пред Апелативен съд-Варна в 7-дневен срок. След влизането им в сила преписи от тях ще бъдат изпратени на органите на НАП за изпълнение. Приходите от глобите постъпват в националния бюджет