Български филм спечели на фестивала Алени платна
Български филм спечели на фестивала Алени платна / фестивала

Филмът "Малка нощна приказка" на режисьора Николай Акимов спечели първата награда за игрален филм на международния детски кинофестивал "Алые паруса" (Алени платна), който завърши в курорта Албена. Отличието бе връчено от президента на форума - руския актьор Василий Лановой. Първа награда за анимационен филм получи "Белка и Стрелка. Звездни кучета" на режисьорите Святослав Ушаков и Ина Евланикова. Бронзовата статуетка на победителя в раздела бе връчена от актрисата Наталия Бондарчук. С второ място в раздела за игрални филми бе отличен индийската кинопродукция "Моят приятел Боби Деол" на режисьора Самир Карник.

Много се радвам за тази награда от фестивал, в който участват България и Русия, Франция, Беларус, Украйна, заяви Николай Акимов. Творецът уточни, че продукцията
представлява сериал от четири епизода, спечелил голямата награда на кино и телевизионен форум на Евразийската академия в Москва, била е представена в Минск, Севастопол, в Шанхай. Подготвен е игрален вариант и ръководството на Българската национална телевизия, която е съпродуцент, планира през октомври-ноември да бъде показан в кината и да бъде излъчен по телевизията за Коледа, добави Акимов.

В конкурсната програма на феста участваха 11 пълнометражни игрални и анимационни филма от България, Русия, Индия и Норвегия. Победителите бяха определени от детско жури, което се ръководеше от Василий Лановой и Наталия Бондарчук.