/ Община Тунджа

Община Тутракан и кметството в село Варненци организират Национален събор на маскарадните игри "Добруджански кукери `2018 ", който е част от културния календар на област Силистра.

Над 300 участници от 12 маскарадни групи ще вземат участие в тазгодишното издание на събора на 10 март, дефилирайки на центъра на село Варненци, община Тутракан, която е в основата на организацията на празника, провеждан за четвърти път.

Автентичните маски и ритуали на кукерите от Калипетрово, Кайнарджа, Алфатар, Айдемир, Белица, Старо село (Силистренско), Кошов (Русенско), Добрина (Варненско), гости от Румъния и, разбира се,  т.нар. черни кукери от домакините - село Варненци, ще могат да видят зрителите.

Проявата ще бъде журирана с участието на Йордан Касабов - доктор по етнология от Силистра. В наши дни обичаят "Куков ден" се провежда единствено в с.Варненци на територията на община Тутракан, символ е на първите стъпки на настъпващата пролет и поставя началото на плодородната стопанска година, както и зараждането на нов живот.

"Куков ден" показва, че се явява един от елементите на проява на българското нематериално културно наследство на добруджанското село Варненци, което има значение за развитието на селския туризъм в района и привличане на туристи.

Основните критерии за мотивите са породени от силната актуалност на обичая, който има вековна история. Той продължава да съществува и в сегашно време. 

Съборът ще се проведе на 10 март от 10 часа в центъра на село Варненци.