Арменската Апостолическа църква в Силистра отбелязва своя храмов празник
Арменската Апостолическа църква в Силистра отбелязва своя храмов празник / Dariknews.bg

Празникът на най-старата в страната Арменска апостолическа църква "Сурп Аствадзадзин" (Света Богородица) в Силистра ще бъде отбелязан днес. Празнична литургия ще отслужи русенският свещеник Дирайр Хадавян. В Силистра ще гостува и почетният консул на Армения в Пловдив Ехиязар Узунян.

396-годишната арменска апостолическа църква „Света Богородица" в Силистра се смята за най-стария действащ арменски храм в България. Според мнението на специалисти, куполът на църквата е уникален. Много малко арменски църкви по света имат такъв със стенописи. Този в силистренския храм е реставриран през 1990 г. от местния художник Карен Маркарян.

Арменците са сред най-старите жители на Силистра. Според исторически свидетелства през 1016 година стратег на Доростол /Силистра/ е Джоджик, който е с армено-грузински произход. Това любопитно сведение от историята е публикувал силистренският историк Иван Занов в книгата си, озаглавена „Арменците в Силистра - минало и съвременност" - първото изследване за живеещите в крайдунавския град арменци.