Албена и общините от Североизточна България - с общ фонд за туристи, пристигащи на летище Варна
Албена и общините от Североизточна България - с общ фонд за туристи, пристигащи на летище Варна / Thinkstock/Getty Images

Няколко общини в Североизточна България, между които Варна, Балчик, Каварна, Шабла, Добрич, Аксаково и Бяла, заедно с курорта Албена, са на път да учредят общ инвестиционен фонд, с който да осигурят кацането на туристи от авиокомпаниите „Easy Jet” и „Ryanair” на летище Варна. Според изпълнителния директор на „Албена” АД Красимир Станев  „това е изключително важно – да отворим летище Варна за нискобюджетните авиокомпании, които де факто вече превозват по-голямата част от пътниците в Европа”.

Основен двигател на идеята за създаването на фонда е кметът на Варна Иван Портних. Планира се за всеки новопристигнал турист на летище Варна чрез двете авиокомпании  да се плащат по 10-12 евро, за да се поемат техните рискове. „Все пак Варна не е Майорка, Тенерифе или Анталия – това е един относително лимитиран пазар, който не е безграничен и на практика техния риск по този начин те го минимизират. И двете авиокомпании имат желание да оперират на летище Варна, но искат гаранции, че този фонд да бъде създаден. Ние сме готови да си поемем нашата част, но Албена не може да плаща целия този фонд. Надяваме се и други хотелиери, и общините да поемат своята част, те имат фондове за това, и ако това стане – ще бъде една малка революция за нашия бизнес в региона” – коментира Красимир Станев.

Той прогнозира, че ако това се случи от пролетта на 2017 г., следващите една – две години ще бъдат изключително добри за туристическия бизнес в цяла Североизточна България.