1880 застъпници са регистрирани до момента в РИК
1880 застъпници са регистрирани до момента в РИК / DarikNews.bg, архив

188 798 са избирателите в Добричка област, които имат право на вот на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, съобщи за Дарик председателят на Районната избирателна комисия Дияна Далакманска. Добруджанци ще гласуват в общо 384 секции. Разкрита е една подвижна секция в Генерал Тошево, която ще обслужва общинския център и населените места в общината. В Добрич са разкрити секции в болницата, Дома за стари хора и следствения арест, съответно с номера 127, 128 и 129. В община Балчик ще има секции в районната болница, в специализираната болница за рехабилитация „Тузлата” и в държавната психиатрична болница в Карвуна. Ще може да се гласува още в домовете за стари хора в с.Добрин, община Крушари и с. Полк.Савово, община Тервел.

До момента в РИК са постъпили 9 жалби, които основно са свързани с неправомерно поставяне на агитационни материали.

В 17 часа на 4 октомври, събота, приключва регистрацията на застъпниците. До момента те са 1880 души от 9 партийни формации. Максималната квота от 384 застъпници е запълнена само от ДПС. ББЦ имат към момента 354 души, а сред големите партии най-малко застъпници са регистрирали от БСП – 119.

Дияна Далакманска заяви, че в изборния ден членовете на районната комисия ще извършват и рутинни проверки, а не само по сигнали за нарушения.

Междувременно от Окръжна прокуратура съобщиха, че до момента няма образувани досъдебни производства във връзка с предстоящите избори.