Жителите на четири села в Община Несебър решават на контрареферендум днес дали да останат в пределите на морската община или да преминат към Обзор. Решението за провеждането му е взето късно в събота от Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Несебър. Това съобщи председателят на комисията Силвия Димитрова. Тя информира, че е била отправена препоръка от ЦИК да не се провежда общественото допитване.

Контравотът се прави в селата Баня, Паницово, Емона и Козница.

Жителите на Обзор излязоха на протест (ВИДЕО)

До контрареферендума в четирите села се стигна след провеждането на дебати и размяна на кореспонденция с ЦИК през целия ден в събота. В късните часове ОИК-Несебър подложи на гласуване дали да има или няма контрареферендум. Пет от гласовете бяха против провеждането, останалите пет - "за", т.е. не е налице мнозинство за спирането на референдума, разказа Силвия Димитрова.

Тя каза, че изборният ден е започнал нормално, гласуването ще продължи до 20.00 часа. Вотът е с хартиени бюлетини. Секциите са четири - по една във всяко населено място. В четирите села право на глас имат 226 жители.

Окончателно: Обзор се отдели от Несебър, вече е самостоятелна община

На 28 февруари т.г. беше проведен референдум, на който жителите на Обзор и други шест села гласуваха Обзор да се отдели в самостоятелна община. Тогава 73 процента от имащите право на глас избраха да се отделят от Община Несебър. Малко след това обаче жители на селата Баня, Паницово, Емона и Козница изразиха желанието си да останат в границите на Несебърската община и така бе инициирано провеждането на контрареферендум.

Към 10.00 ч. над 25 процента е била избирателната активност в четирите села, по данни на ОИК.
БТА