/ iStock/Getty Images
Областният управител на Бургас Мария Нейкова призова да се прилага цялата строгост на закона за нарушителите с МПС-та, които унищожават природни забележителности.

Тя припомни, че в Наказателния кодекс е предвидена конфискация на превозното средство, което е извършило престъплението и затвор до 5 години.

Екоинспектори провериха сигнали за разорани дюни на плажа „Алепу“

„Призовавам гражданите да подават сигнали своевременно на тел. 112, ако забележат АТВ или джип върху дюни или други защитени територии, за да могат органите на МВР и РИОСВ да реагират бързо и адекватно, за да може да бъде приложена цялата строгост на закона. В това число разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания, където е предвидено отнемане в полза на държавата вещите", обяви областният управител на Бургас.

Подобен вид деяния се наказват с лишаване от свобода до 5 години и финансова санкция.

Директорът на ОДМВР Бургас комисар Калоян Калоянов призова да се подават своевременно сигнали от гражданите и обеща да се засилят полицейските патрули по неохраняемите плажове.

Създават се правила за разполагане на палатки, кемпери или каравани извън къмпингите

Повод за брифинга на областния управител стана публикувани в социалните мрежи снимки на разорани дюни от АТВ -та в защитените зони „Алепу” и „Аркутино”. От РИОСВ Бургас не са открили нарушения.

Проверката не е установила и повредени дюни и унищожени растения.
БГНЕС