Концесионерът ще бъде глобен
От РИОСВ-Бургас направиха замерване с GPS има ли засегнати дюни, след като багер разора плаж Радва-Север в събота. Концесионерът ще бъде глобен.

„Санкциите ще бъдат определени, след като сравним замерването от GPS системата с местообитанията, които са картографирани на този плаж на зараждащи се дюни.

Стела Костадинова

Трябва да се установи дали има нарушаване на бреговата ивица заедно със защитената зона край морето. След като се установи какво нарушение има ще стане ясно дали то е в компетенцията на Министерството на туризма или на министерството на околната среда”, заяви за DarikNews.bg директорът на РИОСВ Павел Маринов.

РИОСВ и МВР спряха багер, който разкопава ивицата на плаж Аурелия

По думите му защитни диги могат да бъдат изграждани, но не и в плаж, който има защитени зони по Закона за защитените територии. „Дейността по изграждането на дигите се координира с РИОСВ и ние описваме с какво трябва да бъде съобразено изграждането на дигите, за да няма нарушения.

Стела Костадинова

Повечето концесионери спазват процедурата. Има и изключения, но се надявам да се намали тази практика за безконтролно изграждане на пясъчни диги”, заяви Маринов.

Припомняме, че в събота РИОСВ извърши проверка на плажа по разпореждане на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова извърши проверка на плажа, заедно МВР и беше разпоредено веднага да се преустанови дейността. Предстои съставяне на акт, след установяване на нарушението.