/
/

20 са регистрираните случаи на заразени с коронавирус в Бургаско. 7 са в болница - 5 в бургаското инфекциозно отделение- двама - в болницата в Айтос. Всички пациенти са в стабилно състояние. Двата нови случая са на 55- годишен мъж от Бургас, който се е върнал от Австрия, и на 61- годишна жена от Несебър, която се е върнала от Турция. Мъжът е настанен в Инфекциозно отделение с пневмония. Жената е със слаби симптоми и е под домашна карантина. Първите проби на 3- ма от пациентите в Инфекциозно отделение са отрицателни. Взета им е втора проба, ако и тя е отрицателна, ще бъдат изписани. Така броят на излекуваните пациенти ще стане 4.

Бедстващите грузинци, които до този момент бяха под карантина в общинска база, вече летят към родината си с полет от летище Бургас в 13,30 ч. Още днес започва цялостна дезинфекция на базата, където бяха настанени. Нови 7 акта са направили служителите на ОД на МВР от вчера до този момент. При проверка на домашния адрес е установено нарушение на задължителната карантина на едно лице. Продължава дезинфекцията на църквите. В 13 часа днес започнаха дейностите в храм "Свети Николай Чудотворец" в "Меден рудник". През следващите дни ще бъдат дезинфекцирани общо около 30 храма в община Бургас. Ще бъдат поръчани и постелки с дезинфектант, които ще се поставят на входовете на църквите.

Днес заседава и комисията за новият социален фонд, който беше приет от общински съвет. Обсъждат се критерии за отпускането или на средства, или на ваучери за хранителни продукти на нуждаещи се. Идеята е процедурата по кандидатстване да бъде максимално опростена, така че да не се чакат дълго спешно необходимите помощи. Гласуваната сума за фонда е общо 300 000 лв.

Продължават всички дейности по обезпечаване на дезинфекцията в града. От днес, Община Бургас доставя храна на всички полицейски служители, които дежурят на 14- те КПП- та на територията на общината. Община Бургас започва да събира и пакетирани продукти, дарения от хранителни магазини или производители. Общинският кризисен щаб ежедневно поръчва на бургаски фирми количества защитни облекла, шлемове и медицински средства. Новото приложение, което ще събира на едно място пълна информация за карантинираните лица, ще бъде приложимо и на областно ниво. Останалите общини ще бъдат обучени за ползването му, както и ще получат достъп за въвеждане и ползване на информация от него. Дневният център за работа с деца на улицата работи с по 1 дежурен. Деца в момента там не се събират, реагира се при сигнали.