Вирусът от мъртвия пеликан с висока патогенност, изпратен е в европейска лаборатория
Вирусът от мъртвия пеликан с висока патогенност, изпратен е в европейска лаборатория / netinfo

Екипи на общинската служба УКОРС и Регионалното управление на горите тръгват утре по ловните полета, за да предупреждават ловците да не стрелят по птици. Над 1 000 членове на ловни дружинки в Бургас са с разрешителни за сряда и събота, когато са последните дни за лов на пернати.

Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов на заседание на епизоотичната комисия в общината. Тя бе свикана след заповед на областния управител Вълчо Чолаков за обсъждане на спешни мерки, които трябва да се предприемат заради регистрирания случай на птичи грип в местността „Пода".

Бургаският кмет заяви още, че ще бъдат изпратени екипи в квартал Горно Езерово, заради навика на местни жители да влизат с лодки в езерото Вая и да събират замръзнали или ранени птици за храна. Инкубационният период за развитие на вируса е между 14 и 21 дни.

Вирусът от намерения умрял къдроглав пеликан е с висока патогенност е изпратен за допълнително изследване в европейска лаборатория, съобщи още Николов. Той допълни, че няма място за паника, но трябва да се спазят стриктно всички мерки по превенция.

Определена е 10-километрова зона, в която се въвеждат специални изисквания. В нея влизат: град Бургас, селата Димчево, Твърдица, Маринка, Черни връх, кв. Горно Езерово, к-с „Меден рудник", кв. Лозово, местносттите „Пода", „Узунгерен", поддържан резерват „Атанасовско езеро", „Бургаски солници", „Вая" и устието на река Изворска.

На територията на общината има три птицеферми, на собствениците им са издадени предписания с мерките, които трябва да предприемат.

Открит е и горещ телефон - 0879 945 224, на който ветеринари от ОДБХ ще дават информация на хората и ще приемат сигнали за умрели птици. Сигнали се получават и на дежурните телефони на Община Бургас, както и на телефон 112.

Екипи на общинска полиция, отдел "Екология" и ОДП на МВР започнаха патрулиране около водните зони за наличието на умрели птици. Вече има взети птици по сигнал, но по всяка вероятност се касае за измръзване.