Верди и Бетовен утре на бургаска сцена
Верди и Бетовен утре на бургаска сцена / italoamericano.com

Утре в Бургаската Опера е концертът по случай двестагодишнината от рождението на гениалния композитор Джузепе Верди. В него ще свирят и пеят оркестърът и хорът на Операта, със специалното участие на италианския диригент Марко Теца. Солист-пиано е Антонина Бонева.

Програмата започва с Концерт за пиано No 5, известен като „Императорски” на Лудвиг ван Бетовен. Следват шест от най-известните произведения на Верди: „Валс”, прелюд на първо действие на „Травиата”, Хор на Шотландските бежанци „Patria oppressa” от „Макбет”, Симфония и Хор „Va, pensiero, sull'ali dorate” от „Набуко”, прелюд от „Бал с маски” и Симфония на „Силата на съдбата”.

Марко Теца е роден през 1964 година в град Виченца. Той е почетен член на Академия „Венета” на изкуствата и науката и често канен за жури на престижни международни конкурси за пианисти и камерна музика. Теца е завеждащ катедра по пиано в Консерваторията „Педроло” във родния си град.

Антонина Бонева е родена в София и е завършила Националната Музикална Академия. Специализирала е в Кралската Консерватория в Антверпен. Солистка е на Софийската Филхармония и на Симфоничния оркестър на Българското Национално Радио. Ръководи катедрата по пиано в Консерваторията и е заместник-председател на Асоциация „Фредерик Шопен” в България.

Концертът е част от кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата през 2019 година.