В МБАЛ-Бургас вече лекуват разширени вени с лазерна хирургия
В МБАЛ-Бургас вече лекуват разширени вени с лазерна хирургия / МБАЛ - Бургас

В Бургаската болница разширени вени вече се лекуват и по безкръвен метод чрез лазерна хирургия - т.н. лазерна аблация.

Първата процедура бе извършена във вторник на 39-годишна бургазлийка, страдаща от варикозна болест (разширени вени) на бедрото и подбедрицата. Тя бе оперирана от д-р Валентин Василев - началник на отделението по Съдова хирургия към МБАЛ-Бургас и колегата му д-р Огнян Матков.

В сравнение с конвенционалната хирургия възстановителният период е по-кратък, като се избягват следоперативни усложнения, има и подчертан козметичен ефект. Единствените разрези, които се правят са с големина до 5 мм, затова процедурата не оставя белези, а възстановяването от нея е в рамките на 20 дни.

Разширените вени са едно от най-честите заболявания на кръвоносните съдове. Статистиката в България сочи първо място при трудова инвалидност, поради наличието на хронична венозна недостатъчност, етап от чието развитие са разширените вени. Модерният подход при лечението на варикозна болест е комбинираният метод при който магистралните вени се обработват с лазер, а клоновете им, които също са увредени, се премахват с допълнителни малки хирургични разрези. Това представлява миниинвазивна хирургия.

Възможна е и частична лазерна аблация или лазерно лечение на вени за съвсем кратко време, без да е нужно дори пациентът да отсъства от работа.