/ община Бургас

В дните на Плаж и футбол уикенд, 9 - 11 юли, РИМ - Бургас традиционно се включва с интересни теми.

В Археологическата експозиция бургазлии и гостите на града могат да разгледат лодка еднодръвка, открита през 1975 г. в Бургаския залив, до корабостроителния завод след силна буря. Вероятно, преди векове, лодката е потънала в района на разлива на Мандренското езеро, а силното вълнение от бурята да я е завлякло в морето. Направена е от цял дънер на ясен – дървесен вид, широко разпространен в района. По нея са личали следи от употребата на метални сечива, с които е обработван корпуса.

От Черноморието са познати още само пет такива лодки – две са намерени в района на Варненското езеро, две в залива на Созопол и една при с. Скала, Карнобатско. Изследователите ги датират в рамките на 1-во хилядолетие пр. Хр.

Бургас посреща царете на магията

Интересна за посетителите би била и впечатляващата гостуваща изложба на НАИМ - БАН „Среброто на траките“. 

В Историческата експозиция на РИМ-Бургас на ул. „Лермонтов“ № 31 плажният уикенд е представен с образи и експонати, свързани с историята на курортното морско дело в Бургас. Топлите морски бани, построени през 1895 г., предоставят всички необходими удобства, а широкият плаж с единствен по цялото Черноморие железен пясък е полезен при ревматични и нервни заболявания, туберкулоза и др. На фотодокументални табла и в музейните витрини могат да се видят изгледи от бургаския плаж, илюстрован албум "Бургазъ" (1934 г.), рекламен лист "Царят на Черно море Бургас" (1939 г.) и туристическа дипляна с карта на околните летовища.

В музейното сувенирно магазинче, всеки може да намери малка частица от Бургас под формата на магнити и картички, илюстриращи Бургас, като морски туристически град и желана дестинация за пътуване, а също и книжни издания, свързани с историята на града.

община Бургас