/ Община Бургас
Изложбата ще бъде открита утре от 10:00 часа, сред най-интересните експонати е лодка-еднодръвка, дълга четири метра
В Археологическия музей в Бургас ще бъдат показани находки, открити на плажните ивици по Южното Черноморие. Експозицията ще представи и документи, снимки, предмети, свързани с плажуването и курортния живот в стария Бургас, съобщиха от музея.

Община Бургас има готовност да възобнови разходките с кораб до остров Света Анастасия

Сред най-интересните експонати е лодка-еднодръвка, дълга четири метра. Издялана е с метални инструменти от ствол на бряст. Открита е на плажа при днешния природозащитен център "Пода" през 1975 г. от жител на града след силна буря.

Тогава тя е била откупена и запазена. Във витрините на музея ще бъдат представени и други "плажни" находки - от римските вили на полуостров Форос и крепостта "Порос" от втори-седми век, от античното селище в местността "Сладките кладенци" - от пети-четвърти век пр. Хр. и други.

Експозицията ще покаже и развитието на морските котви още от първото хилядолетие пр. Хр. В Археологическия музей могат да се видят оригинални снимки и материали, свързани с курортното морско дело в стария Бургас.

В рекламна брошура от 30-те години на 20-ти век се разказва за "разкошно обзаведения градски парк с тропическа флора, подслонил под високия си бряг преустроените и разхубавени Морски бани".

Археолозите откриха два древни надписа в "Акве калиде"

Те предоставяли всички необходими удобства - отделения за мъже и жени, гардероб и специални резервоари, в които морската вода се подгрявала до желана температура. На брега летовниците "отмаряли" на широкия плаж, с единствен по цялото Черноморие железен пясък, полезен при ревматични и нервни заболявания, туберкулоза и др., разказаха от музея.

Един от най-ценните експонати в музейните витрини е запазеният оригинал на френскоезичния албум "Visitez la ville de Bourgas", представящ Бургас от 30-те години на 20-ти век като известна и привлекателна туристическа дестинация.

Изложбата ще бъде открита утре от 10:00 часа.