училище в Приморско
училище в Приморско / netinfo
СУ „Никола Й. Вапцаров“ отбеляза Деня на народните будители с подготвена образователна програма за своите възпитаници. Литературно четене, презентация, викторина, рецитал и посещение на Историческия музей са събитията, с които училището почете общобългарския празник. 

От днес в училището започнаха мероприятията за празникa, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. За целта училищното ръководство ангажира вниманието на децата с поучителни часове, в които възпитаниците участваха в литературно четене, игри на въпроси и отговори, рецитиране на стихове, в които главни герои бяха будителите, оставили трайна следа в историята на България. Беше представена презентация, подготвената лично от учениците, която внесе яснота за живота и делото на великите българи като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Васил Априлов и други.

Честването на празника ще продължи по-късно днес с посещение на Историческия музей. Там темата отново ще бъде за живота и делото на народните будители.

На връх празника – 1 ноември от Общината за втора поредна година организират факелно шествие, началото на което ще бъде дадено от 18 часа пред сградата на читалище „Самообразование – 1919“. От там огнената група ще премине през централната улица, като крайната точка ще е Историческия музей. Там жителите и гостите на града освен изложената, богата колекция от артефакти ще могат да се насладят и на програма, подготвена от самодейците от ФА „Приморско“.