Снимка: Дарик
Снимка: Дарик
Заместник-председателят на Средна европейска класа и общински съветник в местния парламент Константин Бачийски представи визията си за развитието на Бургас като мощен икономически център на Балканите. Стратегията вече е била представена пред президента Румен Радев и делегация от китайски държавници и представители на големи компании в азиатката страна.
 

Константин Бачийски: Бургас има реален шанс да развие градски транспорт на бъдещето


Основен акцент в програмата „Бачийски“ е превръщането на бившето военно летище – Равнец в карго база, обслужваща свободна икономическа зона за високотехнологично производство.
 

Снимка: Дарик

„Това ни дава уникална възможност да превърнем Бургас в силен икономически център, не само в страната, но и на Балканите. Планът е разработват от 2014 година. Най-обнадеждаващо е това, че големите компании, управляващи милиарди, виждат сериозен потенциал в този проект. Но е важно хората, които работят в общината да предприемат мерки и усилия, за реализацията му. Това не е просто обикновен европейски проект, този проект изисква ежедневна работа и борба за осъществяването му“, коментира Константин Бачийски.
 

Учителят Христо Симеонов влиза в листата на СЕК, вдъхновен от Бачийски (ВИДЕО)


По думите му, разкриването на капацитета на подобна карго зона би отнела няколко години. Бъдещият ефект обаче, смята той, ще се усеща десетилетия напред. Началният капитал за пълното преобразяване на авиобазата в Равнец би струвала около 120 млн. лева.
 

Снимка: avioravnets.wordpress.com

„Бих работил с всеки политик, които приеме идеята. Бих си сътрудничил с него, за да я реализираме. В плана са заложени десет основни стратегически стъпки, а първата вече е реализирана – визирам фондът за стимулиране на полетите и последвалото привличане на авиокомпании на Летище – Бургас, защото свързаността на един град е от основно значение при предварителните проучвания за разкриване на бизнес където и да е по света“, каза още Бачийски и допълни, че е напълно сигурен в успеха на плана.
 

Съветник Бачийски: Най-важно е икономическото развитие на Бургас


„Проблемите пред Бургас са икономически. Липсват работни места, доходите са ниски. Младите бургазлии си тръгват от града в търсене на по-добър живот в София или чужбина. Със такава свободна икономическа зона, която няма да има аналог в България, Бургас ще се превърне в един Дубай на Балканите. Тук ще идват инвеститори не само от Европа, но и от Китай, Арабските държави“, коментира още Бачийски.
 

Бачийски дарява заплатата си, вие кажете какво да бъде купено с нея


На въпрос обмисля ли бъдеща кандидатура за кмет на Бургас той отговори: „Имам прекалено много ангажименти, а тази работа изисква пълен работен ден. Все още не съм взел решение дали да се кандидатирам. Единственото нещо, което би променило мнението ми е именно реализация на такива проекти.“.