Стоян Колев неоправдано дълго лежи в ареста по делото Гранити
Стоян Колев неоправдано дълго лежи в ареста по делото Гранити / netinfo

Петимата подсъдими по делото "Гранити" поискаха да бъдат оправдани.
Апелативен съд Бургас обяви за решаване дело, образувано по жалби и протест срещу присъда на Окръжен съд Бургас, с която Стоян Петров и Стоян Колев са осъдени за отвличането и убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стянов.
През 2009-а Въззивният съд измени наложената на Стоян Колев тогава мярка задържане под стража в парична гаранция. Съдебният състав посочи, че е налице промяна в обстоятелствата, дължаща се на продължителния срок - повече от 5 години, на изтърпяване на задържането под стража, който се явява извън разумния предел.
Днес Апелативен съд Бургас даде ход на въззивното дело в присъствието на четирима от подсъдимите - Стоян Петров, Стоян Колев, Галин Костов и Нено Стоянов, и техните защитници. 
Представителят на Апелативна прокуратура Бургас посочи, че въпреки искането на Окръжна прокуратура Бургас за постановяване на осъдителна присъда спрямо тримата оправдани и за увеличаване на наказанията на двамата осъдени, са налице основания за отмяна на първоинстанционния акт и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжен съд Бургас. Държавният обвинител се мотивира с допуснати съществени процесуални нарушения в хода на съдебното следствие и при постановяване на присъдата.
Защитниците на Стоян Петров и на Стоян Колев поискаха да бъде отменена присъдата като бъдат оправдани.
Представителят на Апелативна прокуратура Бургас коментира като основателно искането на Стоян Колев за изменение на мярката за неотклонение. Прокурорът посочи, че задържането му продължава неоправдано дълго и противоречи на европейската практика.