/ iStock/Getty Images
Община Бургас е с готовност да помага при възникнали въпроси относно Условията за кандидатстване
От финансовата подкрепа ще могат да се възползват най-нуждаещите се артисти в свободния сектор, които декларират средномесечен осигурителен доход до 1000 лева, получен през изминалата 2019 година.

Три месеца по една минимална заплата за 1200 свободни артисти

Артистите с доходи над тази сума ще могат да се възползват от друг вид подкрепа - безлихвения заем от 1500 лева на месец с период за връщане от 10 години. Двете мерки обаче не могат да се дублират.

Процедурата по кандидатстване към Национален фонд "Култура" за отпускане на творческа стипендия вече е регламентирана и е обявено набиране на кандидати по програма "Творчески стипендии за подпомагане на млади и на изтъкнати творци и на други млади специалисти в областта на културата".

Срокът за кандидатстване е от 00:00 часа днес до 15:00 часа на 30 април, като финансовата подкрепа за едно лице е 720  лева месечно, за срок от 3 месеца, а общият размер на средствата по Програмата се равнява на 2 500 000 лева.

Допустими кандидати по Програмата са културни дейци - самоосигуряващи се лица, включително самонаети, физически лица, работили през 2019 г. на граждански и авторски договори, упражняващи свободна професия - в областта на културата и изкуствата, чиято дейност е пряко свързана с публично представяне на културен продукт.

Основната цел на програмата е да осигури финансова подкрепа на български творци и артисти, упражняващи своята професия на свободна практика и пряко засегнати от въведената от Министерството на здравеопазването противоепидемична мярка за преустановяване на всякакъв вид масови мероприятия територията на страната - включително културно-развлекателни, (в т.ч. театри, концерти), чрез кандидатстване пред Национален фонд "Култура".

Родни актьори повдигат духа ни с приказки онлайн

Българските творци и артисти, осъществяващи дейността си като свободни професии в областта на културата и изкуствата, ще могат да кандидатстват за финансова подкрепа само ако не кандидатстват и не получават безлихвен кредит или друга финансова подкрепа на друго основание, предвидено в нормативен акт във връзка с епидемията от COVID-19.

Чрез Програмата ще се позволи подпомагане на широк кръг творци да продължат работата си, както и осигуряване на условия за създаване на творчески продукти, които да се
реализират след отмяна на извънредното положение.


Кандидатстването се осъществява онлайн. Кандидатури, постъпили след обявения краен срок на конкурса,  няма да бъдат приемани. Първата стъпка е да се извърши регистрация в системата за кандидатстване на Национален фонд "Култура" в посочения срок - http://programs.ncf.bg/bg/register 

Съставят спасителен план за творческия сектор

Регистрацията ще допусне кандидата в системата, където трябва да продължи с подаването на документите. Тя важи дори ако кандидатите изберат възможността да изпратят документите си по пощата или куриер на електронен носител на адреса на Министерство на културата: град София, бул. "Ал. Стамболийски" 17.

Необходими документи за кандидатстване, след регистрация в системата на Национален фонд "Култура":

1. Формуляр за участие;
2. Приложение 1. - Творческа биография на кандидата;
3.Заверено копие на годишна данъчна декларация  по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2019 г.;
4. Приложение 2. - Декларация.


Критериите за оценка и пълно описание на Програмата, както и указанията за необходимите документи може да намерите на следния линк

- http://programs.ncf.bg/web/files/sessions/122/terms_document/tvor-ch-eski-stipendii-za-podpomagane-na-mladi-i-na-iztyknati-tvorci-i-na-drugi-mladi-specialisti-v-oblastta-na-kulturata-uslovi-ja.pdf

С оглед кратките срокове за кандидатстване Община Бургас е готова да окаже съдействие при възникнали въпроси от страна на бургаските творци. Можете да се свържете с нас и да зададете своите въпроси на: d.savateva@burgas.bg или i.yangyozova@burgas.bg

От Министерството на културата обявиха, че институциите и работните групи ще направят всичко възможно и другата мярка - отпускане на  безлихвен заем от 1500 лева на месец с период за връщане от 10 години, също да започне да действа в края на месец април.