куклен театър Габрово
куклен театър Габрово / Държавен куклен театър-Габрово
Това е една от най-засегнатите области от пандемията
Дружеството за колективно управление на сродни права в музиката. ПРОФОН прави спешна мобилизация за авансово изплащане на възнаграждения към творците, което ще започне от 13 април, съобщиха от дружеството.

Решението на Управителния съвет на ПРОФОН е продиктувано от безпрецедентната ситуация на пандемия, която удари силно целия творчески сектор.

Артист-изпълнителите и продуцентите ще получат шест месеца по-рано част от сумите за използването на репертоара им в секторите медии, препредаване и публично изпълнение, уточняват от дружеството.

Президентът: Духът на творците продължава да лекува душите ни и да ни единява

Музикалният бизнес е тотално парализиран в момента. Артисти, продуценти и автори са оставени без приход заради тоталното спиране на всички концерти, затварянето на магазините, които продават музика, блокирането на звукозаписния процес и заснемането на видеоклипове, посочват от ПРОФОН.

"Изплащането на възнагражденията за предходната година по устав и по закон се прави през септември, ние обаче ясно си даваме сметка, че средствата, които събираме и разпределяме могат да се окажат ключови за оцеляването на много изпълнители и музикални компании. Реорганизацията на целия процес в толкова кратък времеви интервал и в дистанционен режим на работа изисква свръхмобилизация на всичките ни ресурси, човешки и технологични, но екипът ни е решен да направи всичко възможно, за да подкрепим гилдията", коментира изпълнителният директор на ПРОФОН София Щерева.

Заради кризата: Без наем за културните организации в общински имоти под тепетата


ПРОФОН е една от първите организации в света, която предприема активни мерки, които да са спасителен пояс за изпълнителите и продуцентите на музика, допълват още от дружеството.

Междувременно над 30 музиканти, актьори и писатели се включиха само за два дни в кампанията на Дирекцията "Култура" на Столичната община с основния призив "Останете си вкъщи", съобщиха от Столичната община.

Всеки в дома си, но заедно – така ще се справим (ВИДЕО)

Във видеозаписи творците отправят своите послания, дават идеи какво да правим в свободното си време у дома, разказват истории, пеят. На идеята светкавично откликнаха артисти от различни поколения и стилове, а клиповете се публикуват всеки ден на Фейсбук страницата на Дирекцията "Култура" на Столичната община - Столица/Култура, посочиха от общината.

Началото на кампанията беше подкрепена от момичетата и момчетата от "Бон-Бон", които са записали онлайн своя версия на песента на Майкъл Джексън Earth Song. А видеото в Международния ден на театъра е на актьорите от Столичния куклен театър Венцислава и Камен Асенови. Специално създадените от тях куклени герои представят авторска песен, а актьорското семейство ни казва: "Усмихвайте се!", съобщиха от общината.