/ DarikNews

Община Пловдив предприема мерки в подкрепа на независимия културния сектор в града. Предложението е на зам.-кмета по културата Пламен Панов.

„Осъзнаваме пагубното влияние, което оказват форсмажорните обстоятелства върху независимите културни оператори и творчески формации. Като първи мерки Община Пловдив предлага да бъдат освободени от наем онези от тях, които ползват общински помещения за срока от обявяването на извънредното положение до неговото окончателно отменяне“, обясни той. И посочи, че става дума за тези творци, които работят на свободна практика и по проекти, а при отменянето на събитията остават без хонорари.

Предложението на заместник-кмета Пламен Панов беше представено за обсъждане на днешното заседание на Общинския кризисен щаб.

Като столица на културата ние не можем да си позволим да изоставим нашите творци, защото наложените рестрикции заради епидемията ги поставиха в изключително затруднено финансово състояние“,  коментира кметът Здравко Димитров.

„Нашата идея е да се подкрепи независимият културен сектор, защото това, което бъде загубено днес, после трудно ще бъде възстановено. Целта ни е след епидемията творците по-лесно да си стъпят на краката“, заяви зам.-кметът по финансите Илия Кирчев.

Предложението ще бъде внесено за обсъждане в Общинския съвет. Ако бъде прието, от наем ще бъдат освободени  следните организации, развиващи културни дейности:

Регионална занаятчийска камара за имотите на ул. „Д-р Чомаков” № 9 – Бакалова къща, ул. „Четвърти Януари” № 4а, ул. „Стръмна” № 1а, ул. „Стръмна” № 1, ул. „Стръмна” № 2, ул. „Стръмна” № 3

Фондация „Български Традиции“ за имота на ул. „Четвърти Януари” № 4

„Мюзикхолен театър - Пловдив” за имота на ул. „Михалаки Георгиев” №5а

„Дружество на пловдивските художници” за имота на ул. „Княз Александър І Батенберг” №27

„Дружество на писателите – Пловдив” за имота на ул. „Княз Александър І Батенберг” №27

Сдружение „Арт войс център“ за имота на ул. „Марин Дринов“ № 2

Сдружение „Спортен клуб „Самодива“ за имота ул. „Чернишевски”№ 9

Народно читалище „Мустафа Кемал Ататюрк -2003“  за имота на ул. „Д-р Георги Вълкович”№ 3

Сдружение „Общински комитет Васил Левски“ за имота на ул. „Райко Даскалов” № 53 

Наематели в Дом на културата „Борис Христов“:

„Денс мениджмънт“ ЕООД

СКИС „Немезида“

„Маскарт“ЕООД

„Център за творческо обучение“ ЕООД

Наемателите на звукозаписното студио, многофункционалната зала за хора с увреждания, камерни зали, ателие и кафене

В момента в отдел „Култура“ се преразглеждат и всички сключени договори по Наредбата за финансиране на инициативи в сферата на културата. На онези  културни организации и оператори, които не могат да реализират одобрените проекти, ще бъде предложен вариант да върнат получените авансови плащания, без да заплащат лихви и неустойки. От администрацията  ще им бъдат предложени различни варианти, като ще се приеме този, който е най-удачен за изпълнителите. За останалите е предприета схема на отлагане на събитията за по-късен период, когато проявите ще могат да бъдат реализирани.