/ iStock/Getty Images
По една минимална заплата на месец с включени осигуровки за артистите на свободна практика в рамките на три месеца - това е мярката, която министърът на културата огласи на брифинг в Министерския съвет, в помощ на творците.

Тя ще се прилага за времето на извънредното положение - от 13 март до 13 май, плюс още един месец след това, уточни той.

Всеки в дома си, но заедно – така ще се справим (ВИДЕО)

Идеята е да бъдат подкрепени най-нуждаещите се артисти, като условието е миналата година те да са декларирали доход до 1000 лева на месец.

Парите ще се дават през програма на фонд "Култура", ще се кандидатства онлайн, за да няма струпвания на хора.

Родни актьори повдигат духа ни с приказки онлайн

"1200 души ще бъдат подкрепени, това не е социална помощ, това е работна заплата за хората, които не могат да работят в момента", обясни и социалният министър Деница Сачева. Тя изчисли, че тази помощ ще струва около 2 милиона и 700 хиляди лева на държавата.

Свободните артисти били около 2200, но според разчетите от мярката щели да се възползват половината. Другите ще могат да изберат възможността за безлихвен кредит от 1500 лева.

Институциите и работните групи ще направят всичко възможно двете мерки да започнат да действат още в края на месец април, уточни Боил Банов.

Съставят спасителен план за творческия сектор

" В допълнение по Националния план за действие и заетостта ще продължи работата по програма „Мелпомена“ за 2 милиона лева, за 230 работни места в държавните и общински театри, за музикалните и продуцентските къщи.Работните места могат и да са повече, защото ние подкрепяме една работна заплата, но гъвкавото работно време може да даде възможност на повече хора да се възползват от нея“, допълни министър Сачева.

"Много държа хората, които ще се възползват от тази мярка, да имат самочувствие и спокойно да се заявят. Това не е социална помощ, а мярка, за да може те спокойно да работят за връщането на нашия дух и позитивна нагласа към живота след кризата“, каза министър Банов.