/ netinfo
Откриха вируса в три мъртви щъркела край Атия. Опасен е за хората!
Съществува потенциална опасност от разпространение на вируса на западнонилска треска в Бургас. В момента една-единствена жена от града е проявила симптомите на заболяването, съобщиха от Общината. За съжаление, напълно сигурно е, че три от откритите шестте мъртви щъркела край село Атия в съседната община Созопол са носители на вируса на западнонилската треска.
 

Западнонилската треска взе 12 жертви на Балканите


В отговор на потенциалната опасност, през следващите дни местната власт започва засилени дезинсекционни мероприятия на местата, където се събират много хора, и в биотопите, където се развъждат комари. Именно комарът е преносител на този вирус, който разболява предимно животни и най-вече птици, но е опасен и за хората.


20 случая на западнонилска треска регистрираха в Гърция


Общината вече е предупредила всички болници на своя територия да следят внимателно за евентуални случаи на западнонилска треска, защото тя се диагностицира трудно.

Няма данни за наличие на тигров комар във Варна
live.varna.bg


80% от заразените не проявяват никакви симптоми. При останалите 20% признаците на болестта са много подобни на грип - температура, болки в тялото, отпадналост, подуване на лимфните възли. При 1% от заболелите изходът е летален и предизвикан от впоследствие развит енцефалит или менингит. Това са основно възрастни и хора с отслабена имунна система, съвсем малки деца.


Тигрови комари носят западнонилска треска


Това лято смъртни случаи от западнонилска треска има в Сърбия, Гърция, Румъния, Косово, Италия. Когато излизате сред природата, препоръчително е да си носите и използвате репелент. При най-малки съмнения отидете при личния си лекар и му ги съобщете. Мерките за недопускане на комари у дома са разнообразни - мрежи на прозорците, инсектицидни лампи, спрейове, електрически устройства...