Ангел Кунчев: Рискът от западнонилска треска у нас засега е теоретичен
Ангел Кунчев: Рискът от западнонилска треска у нас засега е теоретичен / снимка: БГНЕС, архив

Рискът заразата от западнонилска треска, пренасяна от т.нар. тигров комар, да бъде внесен у нас в момента, е по-скоро теоретичен, отколкото реален, коментира началникът на отдел „Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването Ангел Кунчев

„Независимо от това българските санитарни власти следят внимателно ситуацията в съседна Гърция, където в момента се наблюдават 11 случая на заболели от западнонилска треска, повечето от които са от северните части на страната - Серес и Солун. Тримата починали от заболяването в Гърция са били хора в напреднала възраст и с други придружаващи заболявания", обобщи д-р Кунчев. „Засега няма данни заразата да е проникнала в други балкански държави", заяви още експертът пред БТА.

По думите на Кунчев слуховете, че западнонилската треска е много опасна и се отличава с изключително висока смъртност не са верни. „В тропически страни, с ниско ниво на здравеопазване, е възможно смъртността да е достигнала 40%, но за Европа това е абсурдна цифра", заяви той. „Голяма част от случаите на заразяване протичат много леко, дори безсимптомно и затова не се разпознават", посочи Кунчев. „В пълната си картина заболяването изключително рядко се развива тежко и води до смърт. Рискова група са предимно възрастни хора с тежко здравословно състояние", посочи експертът.

 

Експертът припомня, че взрив от западнонилска треска е бил регистриран преди 10 години по течението на Дунав в Южна Румъния. Миналата година пък в Италия е пренесена треска чикунгуня, която е типична за Африка.

Съветите на експерта:

Ангел Кунчев уточни, че мерките, които се вземат у нас срещу комарите напълно покриват риска спрямо тигровия комар. „Пръскането срещу комари и кърлежи се препоръчва от санитарните инспекции всяка година в началото на пролетта и е ангажимент на общините. Общинските власти трябва да предприемат действия по обеззаразяване на заблатени пространства, мочурища и други временни водни терени, образувани от проливните дъждове. При опасност от зарази се препоръчва и пресушаване на водните терени със застояла вода. Има много химични и биологични методи за обеззаразяване, както и фирми, които се занимават с тази дейност, всичко е въпрос на организация и финансова възможност", коментира той.

Индивидуалните мерки за предпазване от комари са използване на репеленти и защитно облекло (дрехи с дълги ръкави и крачоли), както и поставяне на механични мрежи по прозорци и врати. Препоръчва се да се избягват водоеми със застояла вода, които са благоприятна среда за развитие на комарите.

Западнонилската треска се пренася чрез комари, няма риск от заразяване при пряк контакт между здрав и болен човек или животно, но не можем сами да разпознаем заболяването. При наличие на по-тежко протичаща вирусна инфекция, с температура, отпадналост и силно главоболие, е необходимо да се обърнем към лекар. Медиците у нас могат да разпознаят неврологичните симптоми на инфекция от западнонилски вирус и да насочат пациента към инфекциозна или неврологична клиника. Заболяването засяга централната нервна система - главния мозък и мозъчните обвивки - менингити. Прилаганото лечение е както при всички менингити и енцефалити от вирусно естество. Засега няма разработени ваксини или специални препарати срещу западнонилския вирус.